skip to Main Content

Voorspellingen voor 2020

Afgelopen zaterdag stond er een artikel in De Telegraaf over de verwachtingen voor de arbeidsmarkt voor 2020. Altijd handig om hiervan op de hoogte te zijn als je van plan bent om je (weer) op de arbeidsmarkt te begeven. Daarom onderstaand een korte samenvatting van de belangrijkste voorspellingen van trendwatchers Adjiedj Bakas en Lieke Lamb:

  • Zorg: de personeelskrapte wordt groter door vergrijzing. Daarnaast zijn handen aan het bed niet te vervangen door automatisering.
  • Horeca: meer personeelskrapte. Het handwerk en de creativiteit van koks zijn niet te automatiseren.
  • IT: het aantal banen neemt verder toe. Er wordt steeds meer gedigitaliseerd, gebrekkige IT-structuren zijn aan reparatie toe en ook e-commerce groeit. De vraag naar data-analysten en data-scientist groeit doordat Artificial Intelligence (AI) steeds groter wordt. Ethische hackers zullen het druk krijgen. Organisaties gaan zich meer en beter beschermen tegen cybercriminelen.
  • Administratieve functies: de vraag zal verder afnemen door digitalisering. 
  • Boekhouders en accountants: zullen zich steeds meer gaan richten op advies. Door het gebruik van steeds slimmere software is er minder tijd nodig voor administratie en controle.
  • Architecten: hoeven steeds minder te rekenen door AI waardoor ze meer planners worden.
  • Beveiligers: krijgen een meer coördinerende rol en hoeven zelf minder aanwezig te zijn doordat robots een deel van hun werk kunnen overnemen.
  • Journalisten: de vraag zal dalen. Door nieuwe softwaremogelijkheden kunnen ze meer stukken schrijven in dezelfde tijd.
  • Persoonlijke dienstverlening: gaat groeien door vergrijzing. Mensen moeten meer voor elkaar doen. Niet alleen op gebied van zorg, maar ook bijvoorbeeld boodschappen. Daarnaast willen steeds meer ouderen hun memoires op laten schrijven, wat een mooie kans kan zijn voor journalisten.
Back To Top