Ga naar hoofdinhoud

Druk druk druk

Herken je dat, pas dan op. Voordat je het weet, ben jij de volgende met een burn-out. Wil je dat voorkomen, zul je keuzes moeten maken. Zo ook Andrea, die al eerder een burn-out had en nu merkt dat ze weer aan het afglijden is…

Andrea

Andrea is een hardwerkende, enthousiaste dame die zelfstandig ondernemer is. Al jaren maakt ze met veel plezier programma’s voor de televisie. Sinds een paar maanden is ze gestart met het coachen van schrijvers. Ze merkt dat dit steeds beter gaat lopen en dat hier meer vraag naar komt. Een aantal jaren geleden heeft Andrea een burn-out gehad en ze voelt nu dat dit weer op de loer ligt als ze zo door blijft gaan. Tijd om in te grijpen, maar hoe dan?

Ontspanning

Werken vindt Andrea leuk en het brengt geld in het laatje, ook niet onbelangrijk. Het meest gelukkig (en ontspannen) wordt ze echter van het maken van mooie reizen met haar man, maar ja, daar is maar weinig tijd voor. Verlof is namelijk het eerst wat erbij in schiet als zelfstandig ondernemer. Logisch toch? Of niet?! Waarom zou je datgene waar je zo blij van wordt zo makkelijk laten sneuvelen? Zou je dat niet juist op de 1e plek zetten?

Verlof

Andrea komt tot de conclusie dat ze inderdaad niet blij wordt van ‘te weinig’ verlof. Helemaal als ze terugdenkt aan haar burn-out beseft ze hoe belangrijk het is om voldoende tijd vrij te maken om op te laden. Ze besluit dan ook om verlof belangrijker te maken en om te voorkomen dat het er komend jaar weer bij in schiet, maakt ze een verlofschema voor komend jaar. 3 weken vakantie aan het einde van de zomer, 1 week vakantie rondom kerst en in het voorjaar nog 1 week. Daarnaast plant ze nog wat tijd in voor weekendjes weg.

Tijdgebrek

Zo, dat lucht op, maar ja, nu is haar probleem nog niet opgelost, want nog steeds heeft ze tijdgebrek, eigenlijk nog meer nu. Zowel voor haar tv-werk als het coachwerk heeft ze al de nodige aanvragen liggen. Wat moet ze daar nu mee? Het tv-werk levert het meeste geld op, dus het zou zonde zijn om daarmee te stoppen. Maar ja, het coachwerk vindt ze ook leuk en wil ze ook niet meer missen.

Keuze

In het begin was het goed te combineren, omdat Andrea tegen een aantal programma’s nee had gezegd. Nu blijkt het echter te veel te worden dus tijd voor een keuze. Uiteindelijk komt Andrea tot de conclusie dat ze uit veiligheid nog te veel vasthoudt aan het tv-werk. De coaching vindt ze het leukst en hoewel dat minder geld oplevert, zal dit wel voldoende kunnen zijn. Er zijn echter 2 jaarlijks terugkerende programma’s die ze niet kwijt wilt. Ze besluit dan ook om die te blijven doen en die in te plannen. Zo krijgt ze een duidelijk overzicht van de tijd die ze dan kan besteden aan coaching.

Burn-out

Als je een burn-out wilt voorkomen is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning. Als je merkt dat dit er snel bij inschiet, zorg dan dat je het inplant. Daarnaast is het van belang om keuzes te maken en nee te zeggen. Ga hierbij zoveel mogelijk uit van de dingen die jou het meeste energie geven en waar je het meest blij van wordt. Het gaat om jou, dus ga uit van jezelf en niet van wat voor een ander beter zou zijn of wat (je denkt dat) ervan je verwacht wordt.

Back To Top