Ga naar hoofdinhoud

Balans werk en gezin

De geboorte van je eerste kind verandert je hele leven en zo ook je werk. Ineens ben je niet meer met z’n tweetjes, maar is er iemand bij gekomen waarvoor je verantwoordelijk bent. Behalve dat je daarvan geniet, kan dat ook best even wennen zijn. En als je dan een beetje gewend bent aan je nieuwe leventje is het ineens weer tijd om aan het werk te gaan. Ook dat is vaak weer even zoeken naar een nieuw ritme. Vaak heb je hier vooraf al over nagedacht, maar als het dan eenmaal zo ver is, kan het soms toch een beetje anders voelen dan je had bedacht.

Veranderingen

Als je leven zo verandert, betekent dit vaak ook dat werkbehoeftes veranderen. Eigenlijk niet zo gek, maar toch duurt het vaak even voordat je dit doorhebt. Veel moeders proberen alle ballen hoog te houden en willen het graag op alle gebieden perfect doen en uitblinken. Thuis de beste moeder en liefhebbende partner zijn en tegelijk zorgen dat je op het werk succesvol bent en je jezelf voortdurend blijft ontwikkelen. Best lastig als het allemaal zo perfect moet en voor sommigen het perfecte recept voor een burn-out.

Balans

Om dit te voorkomen zul je een goede balans moeten vinden tussen werk en privé. Wat die balans precies is, is voor iedereen anders. De een vindt het fijn om fulltime te blijven werken, terwijl de ander er gelukkiger van wordt om parttime te gaan werken of zelfs (tijdelijk) helemaal te stoppen. Zelf vond ik het beide keren heerlijk om na mijn verlof weer aan het werk te gaan. Op mijn werk voelde ik me weer mezelf en had ik het idee dat ik wat meer ruimte en vrijheid had. Een werkdag voelde voor mij minder zwaar dan een dag thuis. Het zorgde ervoor dat ik me beter kon opladen en daardoor thuis een leukere moeder kon zijn. Helemaal stoppen met werken, was voor mij dan ook geen optie. Werk werd voor mij iets wat vooral leuk moest zijn en groei werd daarbij minder belangrijk. Ik trok me terug uit een traject om manager te worden, ging parttime werken en vond langzaamaan de juiste balans terug.

Nieuwe fase

Voor een aantal jaren werkte dit prima, maar toen mijn kinderen allebei op school zaten, kwamen we weer in een nieuwe fase. Ik had ineens wat meer tijd en ruimte en voelde dat ik weer behoefte had aan meer uitdaging. Mijn werkbehoeften werden dus weer anders en opnieuw volgde een zoektocht naar wat voor mij een juiste balans gaf.

Hoogst haalbare versus plezier

Ik ging me afvragen waarom het belangrijk was om altijd maar te streven naar het hoogst haalbare? Maakte dat me echt gelukkig? Zelf kwam ik tot de conclusie dat het me juist ontzettend veel energie kostte en dat ik aan het einde van de dag uitgeput was. Wie werd daar nou eigenlijk beter van? Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om te luisteren naar mijn gevoel en mijn behoeftes en me daarop aan te passen. Ontwikkeling hoeft niet altijd te betekenen dat je een stap omhoog doet. Juist door meer gebruik te maken van je talenten en daarop te focussen in plaats van je verbeterpunten, kan je veel meer energie brengen. En als ik meer plezier uit mijn werk haal, ben ik ook een leukere moeder.

Jouw balans

Had iemand jou vooraf verteld dat het moederschap niet alleen je privéleven verandert, maar dus ook effect heeft op je werkbehoeftes? En dat dit betekent dat je regelmatig opnieuw op zoek gaat naar je balans? Heb jij je balans al gevonden?

Back To Top