Ga naar hoofdinhoud

Wat je kunt leren van die persoon waar je zo’n hekel aan hebt…

Je kent vast wel iemand die enorm in jouw allergie zit. Die gedrag laat zien waar jij je aan stoort, waar je soms zelfs echt last van hebt. Wat er ook gebeurt, zoals diegene wil jij nooit worden. Maar wist je dat je stiekem best wel veel van diegene kunt leren…

Irritatie

Zelf kon ik nooit zo goed overweg met Sandra, vroeger een collega van mij. Een rustige dame, een jaar of 15 ouder dan ik met veel ervaring, maar weinig pit. Ik vond haar enorm passief, liever lui dan moe. Op de werkvloer wachtte ze gewoon af wat er gebeurde en in overleggen ging ze letterlijk en figuurlijk achterover zitten. Ze nam nooit initiatieven en dat irriteerde me mateloos. Ik werd af en toe helemaal gek van haar en vroeg me af waar haar ‘aan’-knop zat. Het leek wel alsof alles altijd van mij moest komen. Als ik niks zou doen, zou er helemaal niks meer gebeuren.

Afzetten

Zoals Sandra wilde ik zeker nooit worden, dus zette ik me tegen haar af. En ja hoor, daar ging ik, nog meer in de actiestand, nog harder rennen dan ik al deed en nog meer doordrammen. En ondertussen maar mopperen, wat de samenwerking natuurlijk niet echt ten goede kwam. Als mensen zeiden dat ik juist wel wat van haar kon leren, vroeg ik me af of ze soms gek waren geworden. Zo wilde ik echt niet zijn. Toch hadden ze achteraf gezien wel een punt.

Kwaliteit

Het gedrag wat Sandra liet zien, is een doorgeslagen kwaliteit. Iets te veel doen van waar je goed in bent, waardoor je in je valkuil belandt. Sandra was erg geduldig, maar als ze dit geduld te veel inzette liep ze het gevaar om passief te worden. Die passiviteit die wilde ik niet, maar dat geduld wat er eigenlijk onder zat, zou ik wel goed kunnen gebruiken.

Leerpunt

Een van mijn kwaliteiten is dat ik daadkrachtig ben. Als ik dat te veel inzet, loop ik het gevaar om in mijn valkuil te belanden en drammerig te worden. Als ik mijn daadkracht echter combineer met geduld, de kwaliteit van Sandra, kan ik dat voorkomen.

Achteraf gezien besef ik dat ik veel van Sandra had kunnen leren. Haar gedrag, maar dan iets minder sterk, was precies hetgene dat ik goed zou kunnen gebruiken. Als ik me dat eerder had gerealiseerd zou onze samenwerking heel anders verlopen zijn.

Conclusie

Mocht jij iets willen leren van degene waar je zo’n hekel aan hebt, bedenk dan eens dat dit doorgeslagen gedrag is waar een kwaliteit onder zit. Als je ontdekt hebt wat dat is, zul je beseffen dat dit gedrag is dat jij zelf meer mag laten zien, jouw uitdaging dus. En hoe mooi is het als je dat kunt leren van degene waar je zo’n hekel aan hebt?!

Back To Top