Ga naar hoofdinhoud

De “foute” loopbaanstap van Truus

Truus twijfelt de laatste tijd steeds vaker of haar baan nog wel bij haar past. Ze heeft het niet meer echt naar haar zin. Bovendien merkt ze dat ze door haar burn-out andere wensen en behoeftes heeft gekregen. Het verlangen naar een andere baan groeit. Als geld geen issue zou zijn, zou ze het liefst op zoek gaan naar een baan waar ze echt plezier in heeft, Maar ja, wat is dat dan en hoe haalbaar zou dat zijn. Ze besluit om hier hulp bij te zoeken en start met loopbaancoaching.

Nieuwe baan

Tijdens het traject leert ze zichzelf een stuk beter kennen en langzaam maar zeker ontdekt ze welke richting ze uit wil. Best lastig, want dit betekent een loopbaanswitch en dat roept allerlei angsten op. Ze overwint veel van haar angsten en besluit te gaan solliciteren. Doordat ze van haar eigen kracht uit durft te gaan en dit echt als ontdekkingstocht ziet, durft ze het een aantal keer aan om nee te zeggen tegen een baan. Zo ook tegen de baan waar ze best wat twijfels over heeft, maar die aan de andere kant wel een mooi salaris biedt en een bepaald aanzien heeft. Moeilijke keuze, maar toch besluit ze zich terug te trekken uit de sollicitatieprocedure. De werkgever laat het hier echter niet bij zitten. Hij wil haar heel graag hebben en verleidt haar om toch verder te gaan in het proces en uiteindelijk krijgt ze de baan.

Ongelukkig

Vol enthousiasme begint ze aan haar nieuwe baan. In de 2e week voelt ze zich echter al ongelukkig in haar werk. Waar ze voorheen gewoon door zou zetten en niet zou zeuren, besluit ze nu om er eens echt goed bij stil te staan wat hier de oorzaak van is. Ze komt tot de conclusie dat deze baan niet bij haar past en besluit ermee te stoppen. Natuurlijk is ze enorm teleurgesteld en heeft ze het even best wel moeilijk. Dat deze stap niet goed heeft uitgepakt, zou ze voorheen zien als falen. Helemaal omdat ze iemand is die het belangrijk vindt om alles goed te doen en de lat behoorlijk hoog legt voor zichzelf. Nu beseft ze echter dat ze deze “foute” loopbaanstap nodig had. Het heeft haar juist heel veel gebracht en ze heeft er veel van geleerd.

Resultaat

Ze is er (terecht!) trots op dat ze niet is blijven aanmodderen, maar het aangedurfd heeft om meteen te stoppen toen ze voelde dat het niet goed zat. Waar ze heel bang was voor de reactie van de mensen om haar heen, werd ze juist aangenaam verrast door hun begrip en bevestiging dat dit de juiste keuze was. Achteraf beseft ze ook dat er al die tijd al een klein stemmetje in haar achterhoofd zei dat dit niet bij haar paste. De volgende keer wil ze hier meer aandacht aan schenken en uitzoeken waar dat vandaan komt.

En last but not least, deze stap heeft ervoor gezorgd dat ze nog duidelijker heeft gekregen dat ze echt afscheid kan nemen van haar “oude” branche en vol kan gaan voor een loopbaanswitch. De vraag is dus hoe fout een “foute” loopbaankeuze daadwerkelijk is…

Back To Top